STAGIAIR ZWEMT MET BULTRUGGEN

14 februari 2014

Twan_professioneel2
Geschreven door Twan Stoffers

Als stagiair mee op de boot om onderhoud te plegen aan een ligplaats in het Saba Marine Park, in de Caraïben, spotte Twan Stoffers twee bultruggen. Hij ging het water in en legde deze ervaring vast op film.

De twee bultruggen waren al een paar dagen eerder gespot in de ondiepe wateren bij Saba, dus we hielden onze ogen open terwijl we onderhoudswerkzaamheden uitvoerden,  vertelt Stoffers, die stage loopt bij Wageningen Marine Research en aan zijn scriptie werkt bij de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij. “Opeens zagen we op een paar honderd meter afstand water opspuiten. We telden twee rugvinnen en twee staarten!” De walvissen doken echter direct weer onder.

Twan Stoffers en zijn collega’s doken met snorkels het water in, in de hoop de bultruggen nog eens te zien. “Maar we hadden geen geluk. Na twintig minuten besloten we weer aan boord te gaan en weer terug te varen naar land”, zegt Stoffers. Juist op dat moment lieten de twee bultruggen zich weer zien, op precies dezelfde plek als de eerste keer. “We voeren naar die plek toe, turend over het water, tot ik opeens een wit silhouet pal onder onze boot door zag gaan!”

“Langzaam en nerveus ben ik het water ingegaan en ik zag direct twee enorme bultruggen onder me. Ik was extatisch, maar probeerde rustig te blijven, want ik wilde ze niet wegjagen.” De walvissen bleven twintig minuten in de buurt van de boot zwemmen, ruim genoeg tijd voor Twan Stoffers en zijn collega’s om mooie beelden te schieten van deze onvergetelijke ervaring.

Close Menu